July 10, 2015

Kun je dat password ff appen?

Door: Jeffeny Hoogervorst (NOC/SO/UvT-CERT/SURFcert) | Categorie: Applications, Encryptie, IT Beveiliging

messageHebben ze Internet? 

Ouders met kinderen horen dit maar al te vaak.

Bij het boeken van de vakantie heeft de wens van de glijbaan plaats gemaakt voor de zwaarwegende wens van Free Wifi. Enigszins ook logisch, sms kost geld en via messengers als WhatsApp kun je via Internet gratis text berichten versturen.

Nu zie je dat ook steeds meer in het bedrijfsleven prive telefoons gebruikt worden en daarmee ook de communicatie tussen de collega’s onderling. Maar hoe veilig is dat nu eigenlijk? En als ik een wachtwoord via sms verstuur, kan mijn provider dit dan lezen?

Encryptie (versleuteling) van de berichten tussen de smartphone en de dienst is een, maar de opslag van je berichten is weer iets anders. En als je berichten ergens opgeslagen worden, waar staat dit dan en wie kunnen er allemaal bij? Wanneer je een dienst afneemt van een bedrijf dat gevestigd is in de Verenigde Staten dan zal het je niet verbazen als inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen meelezen.

Toch wordt de burger zich steeds meer bewust van zijn/haar privacy en is het goed om eens in te zoemen op dit fenomeen. Wanneer je je bezig houdt met de vraag welke messengers nu veiliger zijn dan de andere, dan biedt het EFF uitkomst.

Het Electronic Frontier Foundation (EFF) houdt een Secure Messaging Scorecard bij en dit geeft een aardig overzicht van een aantal privacy gerelateerde onderwerpen per messenger.

Zo kun je na het lezen van bovenstaande link besluiten om bijvoorbeeld TextSecure, Pidgin of CryptoCat te gaan gebruiken.

Het is niet de bedoeling om een bepaalde messenger te promoten, maar wel de bewustwording over privacy en beveiliging van messengers.

Comments are closed.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta